PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

Proton New Energy Technology Sdn Bhd (“PRO-NET”) respects and is committed to the protection of your personal information and privacy. This Personal Data Protection Notice sets out how your personal information is collected and handled in accordance with the Malaysian Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”). Please note that PRO-NET may amend this Personal Data Protection Notice at any time without prior notice and will notify you of any such amendment via our website or by email.

1. Definitions:

(i) “Us”, “our” and/or “we” shall mean PRO-NET and/or any company, organization, body corporate, and/or entity forming any part of PRO-NET and shall include our agents, employees, contractors, and sub-contractors;

(ii) “PDPA” shall mean Personal Data Protection Act 2010 (Act 709) and any and all subsidiary legislation, regulations, and/or orders made thereunder and as may be supplemented from time to time and any guidelines and/or directives issued by any relevant authority;

(iii) “Personal Data” has the meaning assigned to it under the PDPA;

(iv) “Processing” shall have the meaning assigned to it by the PDPA;

(v) “Products and/or services” shall mean any products, goods, items, services, websites, applications, amenities and/or facilities provided by us.

2. Your Personal Data will be processed by us or by parties acting on our behalf. Such Personal Data will include but not be limited to your name, national registration identity card number, contact details, passport number, nationality, race, birth date, age, gender, address, telephone number, e-mail address, religious beliefs, medical records, criminal records, affiliations, political beliefs, information in audio/video format (including voice, closed-circuit television (“CCTV”) or security recordings), images (including photograph), biometric information and location tracking or global positioning system (“GPS”) information and any other information relating directly or indirectly to you or which may be used to identify you.

3. We may process your Personal Data for the following purposes:

(i) To provide you with products and/or services and any other purpose relating to our provision and/or your usage of said products and/or services;

(ii) To maintain internal records;

(iii) To verify your identity;

(iv) To contact you;

(v) To respond to your queries, if any;

(vi) To enable you to enter into a contract with us;

(vii) To carry out research and analysis;

(viii) To conduct marketing and promotion;

(ix) To process and facilitate financial transactions, including loans and deposits;

(x) To conduct audits, investigations, or any other inquiry;

(xi) To conduct any legal proceedings or in relation to any legal action;

(xii) To prevent any unlawful act;

(xiii) To carry out any action provided for by law or required by an authority;

(xiv) To achieve any other purpose which, in our estimation, is necessary and/or reasonable in the circumstances.

Where you have indicated your consent to receiving marketing or promotional updates from PRO-NET, you may opt out from receiving such marketing or promotional material at any time. You may select the relevant “unsubscribe” option as may be provided in PRO-NET’s marketing or promotional material, or you may contact our Customer Care stated in Clause 11.

4. We may collect your Personal Data from the following sources:-

i. From you;

ii. From your usage of the products and/or services;

iii. From any communication provided by you to us;

iv. From any publicly available source;

v. From any third party;

vi. From automated means, including but not limited to, online advertisements (including our advertisements on third-party websites), visit our social media/social networking pages (or their relevant platforms or corresponding mobile applications), or download and/or use one of our mobile applications, we also collect certain information about your usage or device by automated means or by using technologies such as cookies, web server logs and web beacons. For example, if you use one of our mobile applications, we may collect your IP address, your unique device identifier (or other device identifier) and/or geo-location data to offer you certain features or functionalities within that mobile application. As outlined in more detail below, we may also collect information about your usage and browsing habits using various web-based technologies.

5. You have the right to request access to and to request correction of your Personal Data. We reserve the right to refuse any request for access or correction to your Personal Data for the reasons permitted under law. To exercise this right, please contact us using the contact information provided in this document. Note that your exercise of the aforesaid right may have effects on our provision of the products and/or services (such effects may include the non-provision of the products and/or services) to you and we are not liable for any loss, damage, and/or any other liability resulting directly or indirectly from such effects.

6. We may disclose your Personal Data to the following parties:

(i) A party to whom disclosure is provided for under the law or required by an authority;

(ii) A company related to us;

(iii) Our business partners, agents, employees, contractors, sub-contractors, service providers, and suppliers;

(iv) Credit reference agencies to assess creditworthiness;

(v) Service providers to assist with banking operations;

(vi) Auditors, consultants, accountants, lawyers, or advisors;

(vii) Any other party to whom disclosure is, in our estimation, necessary and/or reasonable in the circumstances.

7. You have the right to limit our processing of your Personal Data. To exercise this right, please contact us using the contact information provided in this document. Note that your exercise of the aforesaid right may have effects on our provision of the products and/or services (such effects may include the non-provision of the products and/or services) to you and we are not liable for any loss, damage, and/or any other liability resulting directly or indirectly from such effects.

8. The Personal Data you provide to us is obligatory and necessary for us to provide you with the products and/or services. Any failure to provide such Personal Data may have effects on our provision of the products and/or services (such effects may include the non-provision of the products and/or services) to you and we are not liable for any loss, damage, and/or any other liability resulting directly or indirectly from such effects.

9. Our page may contain links to other sites or websites. However, please be aware that PRO-NET is not responsible for the content or privacy practices of such other sites or websites. In these instances, our Privacy Policy herein will not apply. We encourage you to review the privacy policies of any other service provider from whom you request services. If you visit a third-party website that is linked to PRO-NET’s page, you should consult the site’s privacy policy before providing your personal information.

10. In the event of any conflict between this English language Personal Data Protection Notice and its corresponding Bahasa Melayu Personal Data Protection Notice, the terms in this English language Notice shall prevail.

11. You can contact us or submit your inquiry in regard to the processing of your personal data at smartcare@pronet.my.

NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

Proton New Energy Technology Sdn Bhd (“PRO-NET”) menghormati dan komited untuk melindungi maklumat peribadi dan privasi anda. Notis Perlindungan Data Peribadi ini menjelaskan bagaimana maklumat peribadi anda dikumpul dan dikendalikan mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta PDP”) Malaysia. Sila ambil maklum bahawa PRO-NET boleh meminda Notis Perlindungan Data Peribadi ini pada bila-bila masa tanpa notis terlebih dahulu dan akan memaklumkan anda tentang sebarang pindaan sebegitu melalui laman web kami atau e-mel.

1. Definisi:

(i) “Kami” bermaksud PRO-NET dan/atau mana-mana syarikat, pertubuhan, badan korporat, dan/atau entiti yang membentuk mana-mana bahagian PRO-NET termasuk ejen-ejen, pekerja-pekerja, kontraktor-kontraktor, dan para sub-kontraktor kami;

(ii) “PDPA” bermaksud Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (Akta 709) dan mana-mana dan/atau semua perundangan subsidiari, peraturan-peraturan, dan/atau perintah yang dibuat di bawahnya dan yang mungkin ditambah dari semasa ke semasa dan mana-mana garis panduan dan/atau arahan yang dikeluarkan oleh mana-mana pihak berkuasa yang berkenaan;

(iii) “Data Peribadi” mempunyai maksud yang diberikan kepadanya di bawah PDPA;

(iv) “Pemprosesan” mempunyai maksud yang diberikan kepadanya di bawah PDPA;

(v) “Produk dan/atau perkhidmatan” bermaksud mana-mana produk, barangan, perkhidmatan, laman web, aplikasi dan/atau kemudahan yang disediakan oleh pihak kami.

2. Data Peribadi anda akan diproses oleh pihak kami atau pihak yang bertindak bagi pihak kami. Data Peribadi yang dimaksudkan termasuklah (tetapi tidak terhad kepada) nama anda, nombor kad pengenalan, butir-butir perhubungan, nombor pasport, kewarganegaraan, bangsa, tarikh lahir, umur, jantina, alamat, nombor telefon, alamat e-mel, kepercayaan agama, rekod perubatan, rekod jenayah, persatuan, kepercayaan politik, maklumat dalam format audio/video (termasuk rakaman suara, kamera litar tertutup (CCTV) atau rakaman keselamatan), imej (termasuk gambar), maklumat biometrik dan penjejakan lokasi/maklumat GPS dan sebarang maklumat lain yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung kepada anda atau yang boleh digunakan untuk mengenal pasti anda.

3. Pihak kami akan memproses Data Peribadi anda untuk tujuan-tujuan berikut:

(i) Untuk menyediakan anda dengan produk dan/atau perkhidmatan dan sebarang tujuan lain yang berhubung dengan penyediaan dan/atau penggunaan anda terhadap produk dan/atau perkhidmatan tersebut;

(ii) Untuk mengekalkan rekod dalaman;

(iii) Untuk mengesahkan identiti anda;

(iv) Untuk menghubungi anda;

(v) Untuk membalas pertanyaan anda, jika ada;

(vi) Untuk membolehkan anda untuk memasuki kontrak bersama pihak kami;

(vii) Untuk menjalankan penyelidikan dan analisis;

(viii) Untuk menjalankan pemasaran dan promosi;

(ix) Untuk memproses dan memudahkan transaksi kewangan, termasuk pinjaman dan deposit;

(x) Untuk menjalankan audit, penyiasatan atau sebarang siasatan lain;

(xi) Untuk menjalankan sebarang prosiding undang-undang atau yang berhubungan dengan sebarang tindakan undang-undang;

(xii) Untuk mengelakkan sebarang perbuatan yang melanggar undang-undang;

(xiii) Untuk menjalankan sebarang tindakan yang diperuntukkan oleh undang-undang atau yang dikehendaki oleh pihak berkuasa;

(xiv) Untuk mencapai mana-mana tujuan lain yang, pada anggaran kami, diperlukan dan/atau munasabah dalam sesuatu keadaan itu.

Dalam keadaan anda telah menyatakan persetujuan anda untuk menerima maklumat terkini tentang pemasaran atau promosi daripada PRO-NET, anda boleh memilih untuk dikeluarkan daripada menerima bahan pemasaran atau promosi sebegitu pada bila-bila masa. Anda boleh memilih pilihan “unsubscribe” yang dibekalkan dalam e-mel yang dihantar oleh PRO-NET atau anda boleh menghubungi Customer Care kami seperti yang dinyatakan di Klausa 11.

4. Pihak kami boleh mengumpul Data Peribadi anda daripada sumber-sumber berikut:

(i) Daripada anda;

(ii) Dari penggunaan produk dan/atau perkhidmatan kami oleh anda;

(iii) Dari mana-mana komunikasi yang diberikan oleh anda kepada pihak kami;

(iv) Dari mana-mana sumber yang boleh didapati secara umum;

(v) Dari mana-mana pihak ketiga.

(vi) Dari cara automatik, termasuk tetapi tidak terhad kepada, iklan dalam talian (termasuk iklan kami di laman web pihak ketiga), lawati media sosial/ halaman rangkaian sosial kami (atau platform yang berkaitan atau aplikasi mudah alih yang sepadan), atau muat turun dan/atau gunakan salah satu daripada kami. aplikasi mudah alih, kami juga mengumpul maklumat tertentu tentang penggunaan atau peranti anda dengan cara automatik atau dengan menggunakan teknologi seperti kuki, log pelayan web dan suar web. Sebagai contoh, jika anda menggunakan salah satu aplikasi mudah alih kami, kami mungkin mengumpul alamat IP anda, pengecam peranti unik anda (atau pengecam peranti lain) dan/atau data geolokasi untuk menawarkan anda ciri atau fungsi tertentu dalam aplikasi mudah alih tersebut. Seperti yang dinyatakan dengan lebih terperinci di bawah, kami juga mungkin mengumpul maklumat tentang penggunaan dan tabiat menyemak imbas anda menggunakan pelbagai teknologi berasaskan web.

5. Anda mempunyai hak untuk meminta akses kepada Data Peribadi anda dan meminta sebarang pembetulan untuk dibuat ke atas Data Peribadi anda. Pihak kami berhak untuk menolak sebarang permintaan untuk akses atau pembetulan kepada Data Peribadi anda atas alasan-alasan yang dibenarkan di bawah undang-undang. Untuk menggunakan hak ini, sila hubungi pihak kami dengan menggunakan maklumat perhubungan yang diberikan dalam dokumen ini. Sila ambil perhatian bahawa penggunaan hak yang tersebut di atas mungkin membawa kesan ke atas peruntukan pihak kami terhadap produk dan/atau perkhidmatan (kesan tersebut termasuklah pihak kami tidak akan membekalkan produk dan/atau perkhidmatan) kepada anda dan pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kerugian, kerosakan, dan/atau apa-apa liabiliti lain yang berlaku secara langsung atau tidak langsung akibat daripada kesan tersebut.

6. Pihak kami boleh mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak berikut:

(i) Pihak yang pendedahan maklumat tersebut diperuntukkan kepadanya di bawah undang-undang atau dikehendaki oleh pihak berkuasa;

(ii) Syarikat yang mempunyai hubungan dengan pihak kami;

(iii) Rakan-rakan perniagaan kami, ejen-ejen, pekerja-pekerja, kontraktor-kontraktor, para sub-kontraktor, pembekal-pembekal perkhidmatan, dan pembekal-pembekal produk;

(iv) Agensi rujukan kredit untuk menilai kelayakan kredit;

(v) Pembekal perkhidmatan untuk membantu operasi perbankan;

(vi) Para juruaudit, para perunding, para akauntan, para peguam, atau para penasihat;

(vii) Mana-mana pihak yang kepadanya pendedahan maklumat tersebut adalah, dalam anggaran kami, perlu dan/atau munasabah dalam sesuatu keadaan itu.

7. Anda mempunyai hak untuk menghadkan pemprosesan pihak kami terhadap Data Peribadi anda. Untuk menggunakan hak ini, sila hubungi pihak kami dengan menggunakan maklumat perhubungan yang diberikan dalam dokumen ini. Sila ambil perhatian bahawa penggunaan hak yang tersebut di atas mungkin mempunyai kesan ke atas peruntukan pihak kami terhadap produk dan/atau perkhidmatan (kesan tersebut termasuklah pihak kami tidak akan membekalkan produk dan/atau perkhidmatan) kepada anda dan pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kerugian, kerosakan, dan/atau apa-apa liabiliti lain yang berlaku secara langsung atau tidak langsung akibat daripada kesan tersebut.

8. Anda wajib memberikan Data Peribadi anda kepada pihak kami bagi membolehkan pihak kami memberikan anda dengan produk dan/atau perkhidmatan kami. Sebarang kegagalan untuk memberikan Data Peribadi tersebut mungkin mempunyai kesan ke atas peruntukan pihak kami terhadap produk dan/atau perkhidmatan (kesan tersebut termasuklah pihak kami tidak akan membekalkan produk dan/atau perkhidmatan) kepada anda dan pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kerugian, kerosakan, dan/atau apa-apa liabiliti lain yang berlaku secara langsung atau tidak langsung akibat daripada kesan tersebut.

9. Laman kami mungkin mengandungi pautan ke laman web atau tapak web lain. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa PRO-NET tidak bertanggungjawab terhadap kandungan atau amalan privasi laman web atau tapak web lain tersebut. Dalam situasi-situasi ini, Dasar Privasi kami di sini tidak akan terpakai. Kami menggalakkan anda untuk menyemak dasar-dasar privasi penyedia perkhidmatan lain dari mana anda meminta perkhidmatan. Jika anda melawat laman web pihak ketiga yang dikaitkan dengan laman PRO-NET, anda patut merujuk kepada dasar privasi laman tersebut sebelum memberikan maklumat peribadi anda.

10. Dalam keadaan berlakunya sebarang konflik antara Notis Perlindungan Data Peribadi dalam Bahasa Inggeris dengan Notis Perlindungan Data Peribadi ini dalam Bahasa Melayu yang sepadan dengannya, terma-terma Notis dalam Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

11. Anda boleh menghubungi kami berkaitan dengan data peribadi anda di smartcare@pronet.my.